İçeriğe git

ISODARCO Yaz Okulu

Başlangıç:
Bitiş:
Yer:
Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ev sahipliğinde ve merkezi İtalya’nın Roma kentinde bulunan ISODARCO (International School on Disarmament and Research on Conflicts - Silahsızlanma Ve Çatışma Araştırmaları Uluslararası Okulu) işbirliği ile “The International Security in a Rapidly Evolving Technological Environment” (Hızla Değişen Teknolojik Ortamda Uluslararası Güvenlik) konu başlığı altında Yaz Okulu gerçekleştirilecek. Kıbrıs’ta ilk kez düzenlenecek olan Yaz Okulu 10 – 17 Temmuz 2017 tarihleri arasında, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda yapılacak.

Pugwash İtalya’nın 24 yıldan bu yana geleneksel olarak İtalya’da düzenlediği uluslararası bir kış okulu olan ISODARCO’nun DAÜ girişimleriyle ilk kez gerçekleşecek Yaz Okulu için, ABD, İtalya, İsveç, Avusturya, İngiltere ve Belçika gibi ülkelerden ve Harvard, Bologna, Roma, Padova, Trento ve Nottingham gibi dünyanın prestijli üniversitelerinden alanlarında uzman kişiler ülkemize gelerek çeşitli kurslar verecekler. Yaz Okulu’nun amacı ise silahsızlandırmayı, silahlanma kontrol rejimlerini ve mekanizmalarını analiz edip, bu gelişmeleri daha iyi anlamayı sağlamak olarak belirlendi. Söz konusu Yaz Okulu 10 Temmuz 2017 Pazartesi günü, saat 09:00’da, ISODARCO Başkanı Carlo Schaerf ve Kurs Direktörü, DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. G. Aylin Gürzel Aka tarafından yapılacak olan açılış konuşmaları ile başlayacak.

ISODARCO

Scientific discoveries and technological advances are changing the nature of armed conflict and are contributingto a qualitatively new arms race. The New Cold War (Cold War II) refers to a renewed state of military and political tension and the potential for renewed military competition between geopolitical power-blocs. The proliferation and modernization of nuclear weapon stockpiles and the continued use of chemical weapons in Iraq and Syria present new risks and challenges to the international system. Developments in artificial intelligence (AI), lethal autonomous weapon systems (LAWS) and command and control networks suggest new forms of warfare that are already being tested in several local and asymmetric conflicts with new problems of attribution of responsibility and proper responses. Unmanned weapons platforms combined with semi-autonomous/autonomous decision making capabilities are being introduced on the battlefield posing new moral and legal dilemmas to the fractured international community.

The 25th ISODARCO Summer Course aims at better understanding these and related developments, including by analyzing disarmament and arms control regimes and mechanisms.

Principal Lecturers:

  • Carlo Schaerf (Director of the School/ ISODARCO, Rome Italy)
  • Aylin Gürzel (Department of Political Science and International Relation, Eastern Mediterranean University, Famagusta, Cyprus)
  • Francesco Calogero (Former Secretary-General of PUGWASH, Conference on Science and World Affairs, Italy)
  • Giampiero Giacomello, (Department of Political Science, University of Bologna, Italy) John Hart (SIPRI Disarmament Programme, Sweden)
  • Steven Miller (Director, International Security Program, Member of the Board,
  • Belfer Center for Science and International Affairs, Harvard University, United States) Alessandro Pascolini (University of Padova, Italy)
  • Tariq Rauf (Director, Disarmament, Arms Control and Non-Proliferation Programme Vienna Austria)
  • Tom Sauer (University of Antwerpen, Belgium)
  • Carlo Schaerf (Director of the School/ ISODARCO, Rome Italy)
  • Dahlia Scheindlin (Political Consultant)
  • Francesca Silvestri (University of Nottingham, UK)
  • William Tobey (Director, US-Russian Initiative to Prevent Nuclear Terrorism, Senior Fellow at Belfer Center for Science and International Affairs, Harvard University, United States)

Detaylar İçin http://fbe.emu.edu.tr/en/about-us/news-events-announcements/announcements?pid=74&t=isodarco-summer-school