İçeriğe git

DAÜ Mimarlık Bölümü, Düzenlenen Kokteylde NAAB Akreditasyon Heyeti ile Paydaşlarını Bir Araya Getirdi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü dünyanın önde gelen mimarlık akreditasyon kurumlarından Amerikan Ulusal Mimarlık Akreditasyon Kurumu NAAB (National Architectural Accrediting Board) tarafından akredite edilme sürecinde önemli bir aşamayı daha başarı ile tamamladı. İlk ziyaretlerini geçen yıl gerçekleştiren NAAB heyeti, geçtiğimiz günlerde ikinci kez DAÜ Mimarlık Bölümü’nü ziyaret ederek, akredite sürecinde Bölüm tarafından üzerinde çalışılan gerekli kriterleri incelediler. Çok sayıda kriterler arasında fiziksel şartlar, öğrenci performansı, yönetim yapısı, finansal şartlar, stüdyo kültürü, sosyal eşitlik ve benzer eğitim kalitesi için gerekli unsurlar bulunmaktadır. 

NAAB heyeti, DAÜ Mimarlık Bölümü’nde devam etmekte olan akreditasyon çalışmalarını gözlemlemiş ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek’in eşliğinde Fakülte Dekanı Prof. Dr. Şebnem Ö. Hoşkara ile görüşmelerde bulunup, Rektörlük ve üniversite kütüphanesini de ziyaret etmiştir.

Bilindiği üzere, NAAB Amerika Birleşik Devletleri’nde mimarlık programlarını akredite etmeye yetkili tek kurumdur. Misyonu, eğitimde kalite güvencesi standartlarının oluşumunda öncülük ederek mimarlık mesleğinin değerini, ilişkilerini ve etkinliğini artırmaktır. NAAB’ın bugünkü hali 1940 yılında şekillenmiş olmasına karşılık çekirdeğini oluşturan mimarlık akreditasyon kurumunun kuruluşu 1897 yılına dayanır. Küreselleşme sürecinde NAAB’ın rolü artmış, mezunlarının ABD’de çalışabilmelerine olanak sağlamayı amaçlayan ABD dışındaki mimarlık programları NAAB’a başvuruda bulunmaya başlamıştır. Başarı ile sonuçlanması durumunda DAÜ Mimarlık programı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kuveyt Üniversitesi ve Kral Suud Üniversitesi’nden sonra Amerika kıtası dışında NAAB tarafından akredite edilmiş programlar arasında sayılacak dördüncü program olacaktır.  

Akredite çalışmaları kapsamında NAAB heyetinin Mimarlık Bölümü ve paydaş kurum, kuruluş ve buluşmasını amaçlayan resepsiyon, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı ve DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İsmail Arter, Yeni Boğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, milletvekilleri, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu üyeleri, Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öğe ve oda üyeleri, Peysaj Mimarları Odası Başkanı Buket Asilsoy, DAÜ Fakülte Dekanları ve ilgili bölüm başkanları ile KKTC’deki tüm mimarlık eğitimi veren üniversitelerin Dekan ve Bölüm Başkanları, Mağusa insiyatif direktörleri, Antik Mağusa Vakfı, mezunlar ve tüm Mimarlık Bölümü elemanları ile paydaşların katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

NAAB Ziyaret Takımı, düzenlenen kokteyl ile DAÜ Mimarlık Bölümü ve paydaşları ile görüşmeler gerçekleştirip program paydaşları arasındaki güçlü ilişkileri gözlemleme fırsatı buldu. NAAB ekibi, yoğun ancak başarılı geçen akreditasyon ziyareti sonunda sıcak ve samimi bir ortamda NAAB heyeti onuruna düzenlenen geceden dolayı duymuş oldukları memnuniyeti, resepsiyona ev sahipliği yapan Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek’e ilettiler.