İçeriğe git

1. Ulusal Kıbrıs Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kongresi Başladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği işbirliği ile düzenlenen “I. Ulusal Kıbrıs Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kongresi” 8 Nisan 2016 tarihinde, saat 09:30’da, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç ve Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği Başkanı Fzt. Musa Muhtaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen “Her Yaşta Koruyucu Fizyoterapi” temalı söz konusu kongrede, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından DAÜ Tanıtım Filmi gösterildi.

Fizyoterapistlere Işık Tutacak

Açılışta konuşan Fzt. Muhtaroğlu, katılımlarından dolayı herkese teşekkürlerini ileterek, kongrenin  birliğin gerçekleştirdiği ilk ulusal kongre olma özelliğini de taşıdığını belirtti. Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği hakkında bilgiler veren Muhtaroğlu, DAÜ ile işbirliği içerisinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de vurguladı. Muhtaroğlu, kongrede fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki son güncel gelişmelerin paylaşılacağını belirterek kongrenin yararlı geçmesi temennisinde bulundu.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Ayten Özdemir gerçekleştirdiği konuşmasında DAÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Bilimsel toplantıların ve çalışmaların sağlık alanında son derece önemli olduğuna dikkat çeken Özdemir, kongre temasının fizyoterapistlere ışık tutacağına inandığını aktardı. 

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti. Prof. Dr. Malkoç, gerek dünyada gerekse KKTC’de kronik hastalıkların her geçen gün arttığına dikkat çekerek hastalıklara çözüm önerilerinin arandığını vurguladı. “Her Yaşta Koruyucu Fizyoterapi” temasıyla düzenlenen kongrede fizyoterapi alanı ile ilgili son güncel çalışmaların paylaşılacağına değinen Prof. Dr. Malkoç, kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulunda.

DAÜ İlklere İmza Atan Bir Üniversite

Üniversite adına konuşmasını gerçekleştiren DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, DAÜ’nün ilklere imza atan bir üniversite olduğunu belirterek, DAÜ’nün eğitim hayatına başladığı günden itibaren kendisine belirlediği felsefe doğrultusunda gelişmeye ve ilerlemeye devam ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Osam, söz konusu kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, kongreden elde edilecek olan bilgilerin birçok kişiye ışık tutacağına inandığını dile getirdi.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter gerçekleştirdiği konuşmasında halkın belli bir kısmının fizyoterapistlere ulaşmada sıkıntılar yaşadığını belirterek, DAÜ ile birlikte bir proje yürüttüklerini ve bu proje kapsamında fizyoterapistlerle halkı bir araya getirdiklerini belirtti. DAÜ’nün gurur kaynağı olduğuna dikkat çeken Arter, kongrenin başarılı geçeceğine inandığını sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından Uzm Fzt. Görkem Dizdar ve Burcu Olguner tarafından “Tangonun Anatomisi” isimli dans gösterisi ve ardından Uzm. Fzt. Dizdar tarafından sunum gerçekleştirildi. Ardından, Prof. Dr. Malkoç ve Fzt. Muhtaroğlu başkanlığında Kas-İskelet Sağlığı konulu ilk oturum yapıldı. Söz konusu ilk oturumda Prof. Dr. E. Handan Tüzün “Çocuklarda ve Adölesanlarda Skolyoz”, Yrd. Doç. Dr. Ender Angın “Osteoporozda Omurga Sağlığı” ve Yrd. Doç. Dr. Gülbin Ergin “Günümüz Sorunu Kronik Yorgunlukta Fizyoterapi” konularında sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. E. Handan Tüzün ve Prof. Dr. Nihal Gelecek başkanlığında gerçekleştirilen Fiziksel Aktivite konulu II. Panelde ise Yrd. Doç. Dr. Özge Çakır “Sağlıklı Yaş Almada Beden – Zihin Uyumu – Qui-gong ve Tai Chi”, Yrd. Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil “Gençlerde Fiziksel Aktivite”, Prof. Dr. Gül Baltacı “Nereye Kadar Spor?” konulu sunumlar gerçekleştirdiler.

Prof. Dr. Gülden Polat ve Prof. Dr. Nuray Kırdı başkanlığında Yaşlılarda Koruyucu Fizyoterapi konulu gerçekleştirilen III. Panelde de Prof. Dr. Ahmet Turan Işık “Yaşlılık Sendromları”, Prof. Dr. Filiz Can “Yaşlılarda Fizyoterapi”, Prof. Dr. Nihal Gelecek “Sarkopeni” ve Yrd. Doç. Dr. Gözde İyigün “Kognitif Rehabilitasyon” konularında sunum yaptılar.

Kongre 9 Nisan 2016 tarihinde “Diyabette Fizyoterapi” ve “Postüre Bütüncül Yaklaşım” konularında gerçekleştirilecek olan kursların ardından sona erecek.