İçeriğe git

DAÜ KENT-AG'den 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Etkinlikleri

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi (DAÜ KENT – AG), her yıl 8 Kasım tarihinde kutlanan Dünya Şehircilik Günü kapsamında, ciddi çarpık kentleşme sorunları yaşanan ülkemizin şehircilik sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı etkinlikler düzenledi.

Şebnem Hoşkara

Etkinlikler kapsamında 7 Kasım 2017 Salı günü, saat 17:30’da, Gazimağusa Buğday Camisi’nde karikatür sergisi açıldı. DAÜ KENT – AG ile Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Şehir Plancıları Odası iş birliğinde açılan “Cemal Tunceri ‘Kentsel Durumlar’ Karikatür Sergisi”nin açılış konuşmasını gerçekleştiren DAÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ve KENT – AG Başkanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara DAÜ KENT-AG olarak bu yıl üçüncü kez dünya şehircilik günü etkinlikleri düzenlediklerini ifade ederek, “Bu sene planlamanın toplumla olan ilişkisini daha fazla arttırmak için paydaşlarımızla birlikte bu etkinliği organize ettik.” ifadelerini kullandı.

Merter Refikoğlu

KTMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu ülkemizin en önde gelen üniversitesinin bir merkezi olan DAÜ KENT-AG ile böyle bir etkinlik yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi. Bu etkinliklerin daha da arttırılıp geliştirilip sürdürülmesini dilediklerini dile getiren Refikoğlu, “Ülkemizin durumundan dolayı 8 Kasım kutlama değil de biraz daha düşünme, tartışma ve sorgulama olması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Refiker, neden kaldırımımız, çocuk parklarımız, yürüyüş ve bisiklet yolumuz yok ve ölümlü trafik kazalarının bu kadar sık olması gibi tartışmaları yapıp çözüm önerileri bulunması gerektiğini ifade etti.

Türkmen Yiğitcan

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan ise planlamaya ne kadar inanılıp ne kadar değer verildiğinin önemine dikkat çekti.

Ertan Öztek

Açılış konuşmalarının ardından Dünya Şehircilik Günü Tanıtım Sunumları gerçekleştirildi. Şehir Planlama Dairesi Eski Müdürü Ertan Öztek “Kuzey Kıbrıs’ta Kentsel Durumlar ve Düşündürdükleri” ve DAÜ KENT-AG Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mukaddes Polay ise “Kent- Kimlik Planlama” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından 18:30’da sergi açılışı ve kokteyl düzenlendi.

Ege Uluca Tümer

“Kitap Tanıtımı ve Söyleşi” Etkinliği:

Öte yandan 8 Kasım 2017 Çarşamba günü, saat 17:30’da, Mağusa Surları Martinengo Burcu’nda DAÜ KENT-AG tarafından DAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ege Uluca Tümer’in yazmış olduğu “Gazimağusa: Doğu Akdeniz’de Bir Liman Kenti” ve Mağusa Suriçi Derneği Başkan Yardımcısı Serdar Atai’nin yazmış olduğu “Cep Mağusa” kitaplarının tanıtıldığı “Kitap Tanıtımı ve Söyleşi Etkinliği” de düzenlendi.

Elda İstillozlu

Müzik dinletisi ile başlayan etkinlik, DAÜ KENT-AG Başkanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara’nın etkinliğin anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla devam etti. KTMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Elda İstillozlu ülkemizde plansızlığın getirdiği sorunlardan ayrı olarak plan yapmanın ciddi bir sıkıntı olduğunu ve planlama araçlarının yetersizliği konusunda konuştu.

Necdet Osam

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ise konuşmasında kentlerle ilgili gözlemlerinden bahsetti. İskele bölgesinde yaşadığını belirten Prof. Dr. Osam, özellikle bu bölge ile ilgili düşüncelerini aktardı. “Kitap’ın önemi büyük, DAÜ adına büyük gurur duyuyorum. Özgün bir yayındır, hocamızı kutluyorum ve Üniversitemize de teşekkür ediyorum. Böylesi önemli bir çalışmayı üniversitemizin güzel sayfalarına katmış olduk.” ifadelerini kullandı.

Naciye Doratlı

DAÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Naciye Doratlı, dünya şehircilik gününün kendisi için çok şey ifade ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Doratlı, iyi yönde gelişmeler olmasına rağmen planlı olarak bir takım işleri yapamamanın ciddi üzüntüsünü çektiklerini dile getirdi.

Etkinlik DAÜ Mimarlık Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceren Boğaç ve Serdar Atai’nin söyleşisinin ardından kokteyl ile sona erdi. Etkinliğe İdari ve Teknik İşler’den Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Eren de katıldı.