İçeriğe git

DAÜ’de Uluslararası Mimarlık Eğitimi Konferansı Birçok Ulustan Bilim İnsanını Buluşturdu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından “Mimarlık Eğitiminde Konuşulmayan Konular” ana başlığı altında düzenlenen Uluslararası Mimarlık Eğitimi Konferansı, 3 – 4 Nisan 2014 tarihlerinde Gazimağusa Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirildi. 3 Nisan 2014 Perşembe günü, saat 09:30’da başlayan Konferans’ta açılış konuşmaları DAÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek, DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara ve DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak tarafından yapıldı.

Prof. Gloster: “İlk Defa RIBA ve NAAB Yöneticileri Bir Konferansta Biraraya Geldi”

Açılış konuşmaları ardından ise ilk ana konuşma Birleşik Krallık Mimarlık Enstitüsü (RIBA) Eğitim Direktörü Prof. David Gloster tarafından “Investigating Absence: Architecture and Omission” (Noksanlığın Araştırılması: Mimarlık ve Eksiklikler) konusunda gerçekleştirildi. Prof. Gloster konuşmasının başında Mimarlık alanındaki en önemli iki kurumun (RIBA ve NAAB) direktör ve başkanlarının ilk defa bir konferansta biraraya geldiğini belirterek, DAÜ’ye böyle kapsamlı bir organizasyon düzenledikleri için teşekkürlerini sundu.

Çok Uluslu Konferans

DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara ve Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek’in Eş Başkanlığı’nı üstlendiği konferansın ana temaları, “Farklı Ortamlar”, “Dinamik Felsefe” ve “Çelişkili Eğitim” olarak belirlendi. Konferansın Uluslararası Danışma Komitesi’nde, aralarında Macaristan, Fransa, İtalya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Liechtenstein, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, İskoçya, İspanya’nın da bulunduğu 12 farklı ülkeden toplam 16 bilim adamı yer aldı. Konferansın Bilim Komitesi’nde ise aralarında Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Türkiye, İspanya, İtalya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Birleşik Krallık, Bangladeş ve Katar’ın da bulunduğu 11 farklı ülkeden toplam 32 bilim adamı çalıştı.

Konuyla ilgili DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, yoğun bir uluslararası ilginin olduğu Uluslararası Mimarlık Eğitimi Konferansı’nda, aralarında Avusturya, Danimarka, Hollanda, İsviçre, Arnavutluk, Fransa, Belçika, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Sudan, Nijerya, Lübnan, Rusya, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Polonya, Malezya, İspanya, Türkiye ve KKTC’nin olduğu 21 farklı ülkeden toplam 50 bildiri sunuldu.

Uluslararası Mimarlık Eğitimi ve Akreditasyon Kurullarının Başkanları Konferansa Konuşmacı Olarak Katıldı

Mimarlık eğitimi konusunda araştırma yapan bilim insanlarını dünyanın farklı ülkelerinden Kuzey Kıbrıs’ta buluşturan Uluslararası Mimarlık Eğitimi Konferansı’na, Amerika’dan, Amerika Ulusal Mimarlık Akreditasyon Kurulu (NAAB) Başkanı Prof. Theodore Landsmark; Birleşik Krallık’tan, Birleşik Krallık Mimarlık Enstitüsü (RIBA) Eğitim Direktörü Prof. David Gloster ve Oxford’da düzenlenen Mimarlık Eğitimi Konferansı Başkanı Prof. Susan Roaf; Norveç’ten Avrupa Mimarlık Eğitimi Birliği (EAAE) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Manuel Couceiro Da Costa; ve, Yunanistan’dan Avrupa Mimarlık Okulları Başkanları Ağı (ENHSA) Direktörü Doç. Dr. Constantin Spiridonidis, davetli konuşmacı olarak katkı koydular.

İki gün süren bu uluslararası etkinlikte, her gün iki paralel oturumda günümüzde mimarlık eğitiminde konuşulmayan ya da bugüne kadar konuşulmamış olan; gerçek dünya ile mimarlık eğitimi ilişkisi içinde medyanın etkileri, yoksullar için çalışma veya tasarım, afet yönetimi, enerji tüketimi/tükenmesi, enerji maaliyeti, çatışmalar ve savaş gibi konular bilim adamları tarafından sunulurken, günümüzde yeni mimarlık eğitimi metodlarının neler olduğu ve nasıl uygulanacağı da tartışıldı.