İçeriğe git

Ulu Önder Atatürk DAÜ'de Anıldı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79’uncu yılında 10 Kasım 2017 Cuma günü, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) düzenlenen çeşitli törenlerle anıldı. İlk tören, DAÜ akademisyen, personel ve öğrencilerinin katılımı ile saat 08:45’te, DAÜ Atatürk Anıtı önünde başladı.

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından, saat 09:05’te sirenler eşliğinde iki dakikalık Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden törende, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk gençliğine armağanı olan “Nutuk” eserinden kesitler dinletildi.

Turgay Bülent Göktürk

Ardından DAÜ Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ – ATAUM) Başkanı Dr. Turgay Bülent Göktürk, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yayımladığı bildirisini okudu. Türk Ulusu’nun ayrılmaz bir parçası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de Atatürk İlke ve İnkılaplarına sonsuz bir inanç ve bağlılık olduğunu belirten Dr. Göktürk, bu inanç ve bağlılığın, Atatürk’ün “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” sözünü rehber almış olan KKTC halkına 34 yıldır kendi topraklarında özgür bir devlet halinde yaşama ortamı sağladığını vurguladı.

Necdet Osam

Törende konuşan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, Nutuk’un üzerine eklenilecek birşey olmadığını ve bu eserin herkese yol gösterecek nitelikte olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının mücadelenin tüm aşamalarında Atatürk’ün İlke ve İnkılaplarına sadakat gösterdiğini vurguladı. Prof. Dr. Osam, Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve özlemle andıklarını söyledi.

Tören, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’ın konuşmasının ardından, “Ey Milletim, Ben, Mustafa Kemal’im” konulu şiir dinletisi ve DAÜ Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Öğretmenliği Programı öğrencilerinden oluşan koronun günün anlam ve önemine uygun seslendirdiği parçalar ile devam etti.

Panelde Atatürk’ün Kıbrıs Politikaları Tartışıldı

Saat 10:30’da ise, DAÜ Mustafa Afşin Ersoy Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde, DAÜ Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ-ATAUM) Başkanı Dr. Turgay Bülent Göktürk “Atatürk ve Kıbrıs” başlıklı bir sunum yaptı. Oldukça geniş katılımla gerçekleşen panelde konuşan DAÜ – ATAUM Başkanı Dr. Göktürk, Kıbrıs adasının tarihiyle ilgili bilgi vererek Atatürk Türkiyesi’nin Kıbrıs politikalarını anlattı. Sunumun ardından DAÜ-ATAUM Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Turhan “Atatürk’ü Ölüme Götüren Üç Neden” ve DAÜ-ATAUM Öğretim Görevlisi Süheyla Göktürk “Atatürk’ün Cumhuriyet Anlayışı” konulu sunumlar gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından Mustafa Kemal Atatürk’e dair belgesel gösterimi yapıldı.  

Fotoğraf Sergisi Ziyarete Açıldı

Törenler kapsamında saat 14.30’da DAÜ Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda DAÜ-ATAUM ve Mağusa Kale Lions işbirliği ile “1938 Basınında Atatürk ve Atatürk Fotoğrafları” konulu sergi açılışı yer aldı. Açılışı 28. Mekanize Tümen Komutanı Tuğg. Mahmut Altun, Gazimağusa Kaymakamı Dürdane Acı, Rektör Prof. Dr. Necdet Osam, Mağusa Kale Lions Başkanı Fisun Esatoğlu ve DAÜ-ATUM Başkanı Dr. Turgay Bülent Göktürk birlikte grçekleştirdi. Söz konusu sergide Türkiye Cumhuriyeti (TC) Başbakanlık Atatürk Araştırma Merkezi’nden alınan Atatürk fotoğrafları ile Atatürk’ün ölüm haberlerini veren 1938 tarihli gazetelerden oluşan DAÜ-ATAUM Başkanı Dr. Göktürk’e ait kişisel koleksiyon sergilendi.