DAÜ KAY Projesi'nden Bir Başarı Öyküsü: Sam ve Moose'un Hikayesinde Mutlu Son

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı arasında Mart 2013’te imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde yürütülen DAÜ kampüsünde bulunan sahipsiz / terkedilmiş hayvanlar için “Kısırlaştır – Aşılat – Yaşat (KAY)” Projesi’nin iki köpeği Sam ve Moose, 20 Aralık 2014 tarihinde, ABD’li bir değişim programı öğrencisi Gina Laffaldano ile Chicago’ya uğurlandı. 2014 yazında hastalanan ve çok ağır tedavi gören iki köpek, bakımlarını yapan proje gönüllülerinin çabalarıyla sağlıklarına kavuştular ve kampüse geri döndüler. Kampüste karşılaştıkları, ABD’li bir değişim programı öğrencisi Gina Laffaldano onları sahiplendi ve bu iki köpeğe evlerini açacak Amerika’lı bir aile buldu.

Sahipsiz/terkedilmiş hayvanların yaşam kalitelerinin artırılması amacıyla DAÜ ile KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı arasında bir işbirliği protokolü çerçevesinde yürütülen “Kısırlaştır – Aşılat – Yaşat (KAY)” Projesi ile DAÜ kampüsünde ve çevresinde yaşam mücadelesi veren köpek ve kediler kısırlaştırılıp küpeleniyor, ameliyat sonrası bakımlarının ve iç - dış parazit tedavileri yapıldıktan sonra, alındıkları yerde çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olunuyor. Proje ekibinden alınan bilgiye göre bu proje kapsamında bugüne dek 70 civarında köpek, kısırlaştırılma ve bakımları Mağusa Veterinerlik Dairesi bünyesinde yapıldıktan sonra daha sağlıklı bir yaşama adım atmışlardır. Ancak, bunların arasında Sam ve Moose’un hayatı daha sıradışı oldu. Onlarla tanışan öğrenci Gina bu süre içinde bakımlarıyla bizzat ilgilendi, doyurdu ve sevdi. Yolculuğa hazırlık ve gereken her türlü işlemi ise Vetline Veteriner Kliniği yönetti. Sam’in tedavisi Medica Animale Veteriner kliniği; Moose’un tedavisi ise Petcross Veteriner Kliniği tarafından yapıldı. ABD’ye uçuş masrafları ve uçuş için güvenlik kafesleri, Internet aracılığı ve öğretim üyeleri tarafından yapılan bağışlarla oluşturulan bir fon ile desteklendi. Öğrenciyle aynı uçakta Lefkoşa’dan Chicago’ya uçmaları için gereken izin ve onay Türk Hava Yolları’ndan alındıktan sonra Samantha ve Moose sahipli olmanın, bir aileye kavuşmanın özgüveni ve mutluluğunu yaşamaya başladılar. Ercan Havalimanı’na transferleri  DAÜ Rektörlüğü tarafından sağlandı. KAY Projesi yetkilileri  projenin önümüzdeki yıllarda da sürdürüleceğini ve diğer üniversiteler başta olmak üzere tüm yerel yönetimlerde de benzer çalışmaların önemli ve gerekli olduğunu hatırlattılar.