İçeriğe git

DAÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kokan Grchev Barselona’da Mies Van Der Rohe Vakfı Uzman Temsilciliğine Seçildi

Barselona’daki Mies van der Rohe Vakfı 2015 Avrupa Birliği Çağdaş Mimarlık Ödülü (Mies van der Rohe Ödülü) organizasyonuna başladı. İki yılda bir verilen ödül, mimarlık alanında üstün çalışmaları ortaya çıkarmakta ve Avrupa’lı uzmanların geliştirdiği yeni görüş ile teknolojilere dikkat çekmektedir. Mimarlık Ödülü’nün amacı kalitenin önemini tanıtmak ve anlaşılmasını sağlamanın yanısıra mimarlığın kendi karmaşık öneminin teknolojik, yapısal, sosyal, ekonomik, kültürel ve estetik başarıları ile yansıtmaktır. 

Ödül için adaylar Avrupa Mimarlar Konseyi’ni (ACE) oluşturan mimar dernekleri, Avrupa’daki diğer ulusal mimarlık dernekleri, birtakım bağımsız uzman gruplar ve Danışma Komitesi tarafından önerilmektedir.

DAÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Grchev bu süreçte işbirliği yapmak üzere görevlendilmiş olup 5 eseri jürinin değerlendirmesine önerecektir. Avrupa’da mükemmel mimariyi tanıtıp takdir etmek amacı ile bir ödülün verilmesi fikri ilk kez Avrupa Parlementosu tarafından önerilmiştir. Mies van der Rohe Vakfı misyonu mimarlık yolu ile ilham vermek olan bir platformdur. Vakıf Ludwig Mies van der Rohe’un temsil ettiği değerleri esas alan mimari eserlere yönelik etkinlikleri teşvik ve himaye etmektedir.

Vakıf prestijli “Avrupa Birliği Çağdaş Mimarlık Ödülü – Mies van der Rohe Ödülü” organizasyonunu Avrupa Konseyi yardımları ile 1988 yılından beri üstlenmiş bulunmaktadır. Ödül son 25 yıldan bu yana Avrupa’da mimarlığın evrimi hakkında benzersiz önsezilere olanak sağlamaktadır. Çağdaş mimari mirasın kültürel yönetimi sergiler, konferanslar, seminerler ve yayınlar vasıtası ile teşvik edilmektedir.