İçeriğe git

DAÜ “Sporda Başarının Sırrı” Programında Sporcu Kaygısı Konuşuldu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi, Spor Psikoloğu Dr. Sertan Kağan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Sporda Başarının Sırrı” adlı programa bu hafta Dumlupınar Futbol Akademisi Yöneticisi ve Antrenörü Mehmet Emin Zaim ile Dumlupınar Futbol Akademisi Oyuncuları Sermet Ersöz ve Can Özbilen konuk oldular. Söz konusu programda “Dumlupınar Futbol Akademisi ve Sporcu Kaygısı” ele alındı.

Programa katılan Dumlupınar Futbol Akademisi Antrenörü Mehmet Emin Zaim, akademinin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Dumlupınar Futbol Akademisi’nin 2011 yılında faaliyete başladığını bildiren Zaim, 6-14 yaş aralığındaki gençlere futbol eğitiminin yanı sıra, gençlerin sosyal gelişimlerine, aile ilişkilerine katkı sağladıklarını kaydetti. Zaim ayrıca topluma iyi bireyler kazandırmalarının da öncelikli hedefleri arasında bulunduğunu vurguladı ve akademide 200 civarı gence bir aile ortamı sunduklarını bildirdi.   

Zaim programda oyuncularının maçlara çıkarken yaşadıkları kaygı, heyecan ve motivasyon konusunda ne şekilde baş ettiklerinden bahsetti.  Antrenör Zaim, “Oyuncularımıza maçtan önce küçük hedefler koyarak onlara güven vermeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. Öte yandan sporculara doğru beslenmeyi aşılamaya çalıştıklarını da kaydeden Zaim, zaman zaman beslenme uzmanlarını  sporcularla buluşturduklarını ve gençlere doğru beslenme alışkanlıklarını öğretmeye çalıştıklarını söyledi.

Her ikisi de 14 yaşında olan Dumlupınar Futbol Akademi oyuncularından Sermet Ersöz ile Can Özbilen ise, futbolda yaşadıkları kaygı ve stres ile baş ederken kullandıkları kişisel motivasyon tekniklerinden söz ettiler.

Sporcu Psikoloğu Dr. Sertan Kağan ise programda,  kaygı ve korkunun insan vücudunda nasıl bir reaksiyon gösterdiğini anlattı. Kaygı arttıkça performansın azaldığını bildiren Kağan, doğru nefes tekniğinin kullanılmasıyla oyuncunun bir dakika içerisinde sakinleyebildiğini söyledi ve bazı tavsiyelerde bulundu.

Sporda Başarının Sırrı adlı programın söz konu bölümü 25 Şubat 2014 Salı günü, 10:45 – 11:30 saatleri arasında Genç TV’de yayınlanacaktır.