İçeriğe git

DAÜ "3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı"nda Temsil Edildi

Türkiye ve KKTC’de üretilen bilimsel yayınlar ile araştırma verilerinin, kurumsal dijital arşivler aracılığı ile erişime açılması ve bunun için gerekli politika, strateji, mevzuat ve açık erişim alt yapısını tartışmak amacıyla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) ev sahipliğinde “3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı”, 20 – 21 Ekim 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Toplantının önemli gündemlerinden biri de 2014 yılı Ocak ayında başlatılan ve halen sürdürülmekte olan Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi olmuştur. Toplantıda proje ile ilgili gelişmeler, gelinen nokta ve hedefler katılımcılarla paylaşıldı.

Çalıştayın birinci gününde açılış konuşması Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı. Yine ilk gün YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da konuşma yapanlar arasında yer aldı. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) de bu önemli çalıştayda Kütüphane Müdürü Osman Soykan tarafından temsil edildi. Yurt dışından, davetli konuşmacı olarak katılan uzmanlara da yer verilen çalıştayda, DAÜ Kütüphane Müdürü Osman Soykan davetli konuşmacı olarak, “İyi Çalışmalar” isimli oturumda, “DAÜ Kurumsal Arşivi ve Açık Erişim Süreçleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi.   

Üniversitelerden yoğun katılımla gerçekleşen çalıştayda Üniversitelerde kurulan kurumsal arşivler, açık erişim süreçleri ve YÖK’ün bu kurumsal arşivlerde toplanan akademik yayınları harmanlama ve topluma sunma projesi olan; Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) incelendi.

Çalıştay kapsamında; makale, rapor, kitap ve benzeri akademik yayınların, olabildiğince geniş kitlelerce engelsiz olarak paylaşılabilmesi gerektiği ve bu yönde ilgili kişi ve kurumların iş birliği içerisinde çalışması hususlarında hemfikir olunmuştur.