İçeriğe git

DAÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Tüzmen ve Ekibi DAÜ'yü İkinci Kez European Society of Human Genetics (ESGH 2023) Kongresi’nde Temsil Etti

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Tüzmen ve ekibi DAÜ'yü ikinci kez ve DAÜ tarihinde ilk kez, Avrupa İnsan Genetiği Derneği Kongresi’nde (European Society of Human Genetics - ESHG 2023) dört ayrı poster sunumu ile Glasgow, İskoçya’da temsil etti.

Prof. Dr. Şükrü Tüzmen (Doğu Akdeniz Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi DekanYarımcısı), Doç. Dr. Hülya Şenol (Kıbrıs Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanı), Doç. Dr. Serdal Işıktaş (Kıbrıs Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı), Yrd. Doç. Dr. Sepideh Hassan Pour Khodaei (Doğu Akdeniz Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi), Yrd. Doç. Dr. Shahnaz Sabetkam (Girne Üniversitesi, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi), Öğretim Görevlisi Havva Özgen Eyüpoğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi / Marmara Universitesi, Tibbi Biyoloji ve Genetik Bölümü), Uzman Klinik Psikolog Kübra Özsat (Kıbrıs Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi), ve Erol Eyüpoğlu (Marmara Üniversitesi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümü) hocaları ve doktora öğrencileri ile örnek teşkil edecek multidisipliner çalışmalara imza attılar.

Söz konusu Avrupa İnsan Genetiği Derneği’nin 56. Kongresi’nde gelişmiş moleküler yöntemler ile yapılan genetik hastalık araştırmaları, multi-disipliner geneti-genomik araştırmalar, bilimsel uygulamalar kapsamındaki veri ve ölçümlerin değerlendirilmesi ve yorumlanması gibi konular görüşüldü. Yeniliklerin, mesleki ve bilimsel açıdan son gelişmelerin konuşularak, sonuçlar üzerinde tartışmaların yapıldığı 56. ESHG Kongresi’nde, konularında uzman bilim insanlarının bir araya geldiği önemli bir platform oluşturuldu. Genetik çalışmalar alanında yaşanan güncel gelişmelerin paylaşıldığı bilimsel şölen en verimli şekilde gerçekleştirildi.

Örnek Teşkil Edecek Çalışmalar

Prof. Dr. Tüzmen, gelecek nesillere yönelik yaptıkları çalışmaların meyvelerini şu anda toplamakta olduklarını belirtti. Diş Hekimliği Fakültesi, Temel Bilimler Anabilim Dalının olmazsa olmazı Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvar çalışmalarının çok pahalı bütçelere dayalı çalışmalar olmasına rağmen araştırma grubundaki öğrenciler ve hocalar ile birlikte “in silico” (bilgisayara dayalı) çalışmalara da yöneldiklerini ve birçok kitap bölümü ve akademik makale yayınlayarak, örnek teşkil edecek çalışmalar ortaya koyduklarını vurguladı.

Prof. Dr. Tüzmen, 2023-2024 Akademik Yılı Güz Dönemi’nde, DAÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin donanımlı akademik kadrosu ve teknolojinin son örnekleriyle laboratuvarlarında eğitim almak isteyen öğrenci adaylarını DAÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ne beklediklerini sözlerine ekledi.