İçeriğe git

"Kısırlaştır Aşılat ve Yaşat Projesi" Atılan İmzayla Güncellendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) arasında sokak hayvanlarının yaşam kalitesinin artırılması amacıyla yıllardır “Kısırlaştır, Aşılat ve Yaşat” projesi adı altında sürdürülen çalışmaların devamı, ilgili protokolün 19 Aralık 2016 tarihinde yenilenmesiyle teyit edildi. KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleştirilen imza töreniyle yenilenen protokole, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam imza koydu.

Bakan Çavuşoğlu: Çevre ve Hayvan Yaşamına Gösterilen Önem Bir Dünya Ülkesi Olma Standardıdır

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, DAÜ’nün başta Gazimağusa olmak üzere ülkemize hayat veren bir üniversite olarak, sosyal sorumluluk üstlenerek, sahipsiz hayvanlara sahip çıkmasını takdirle karşıladıklarını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, “Üniversite sektöründe yaptığı liderliği çevrede ve can dostları olarak tanımladığımız sahipsiz kedi ve köpeklere sahip çıkarak göstermesi takdire şayan bir davranıştır” diyerek, başta üniversite rektörü olmak üzere, akademisyenler, üniversite personeli ve öğrencilerine minnettar olduklarını vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, çevreye ve hayvan yaşamına gösterilen hassasiyetin, bir dünya ülkesi olma standardı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, kedi ve köpeklerin doğanın vazgeçilmez bir parçası olduğunu kaydetti. Hayvanların para ile karınlarının doyurulmasının mümkün olduğunu belirten Çavuşoğlu, önemli olanın onları severek yaşatmak olduğunun altını çizdi. DAÜ kampüsü içerisinde yaşayan kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması ve aşılanması projesinin üniversite ve bakanlık arasında yenilenen protokolle süreceğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, doğal yaşamı korumanın ve hayvan varlığını geleceğe taşımanın bakanlığın görevleri arasında bulunduğunu dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, “KKTC’nin dünya standartlarına ulaşma yönünde ortaya koyduğu hedefi doğrultusunda çevre dostu olması bir kriterdir. Bu kriteri sağlamada gösterdiğiniz performans için üniversite olarak sizlere teşekkür ederim. Hayvanlara gösterdiğiniz önem ve onların da yaşama hakkı var diyerek ortaya koyduğunuz bu davranış biçimi dünyanın sadece bizim değil onların da olduğunu göstermesi bakımından takdire şayandır. Protokolün ülkemize hayırlı olmasını dilerim” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Osam: DAÜ Toplumsal Sorumluluk Bağlamında Elinden Geleni Yapmaya Hazırdır

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ise imza töreninde yaptığı konuşmada, üniversite olarak kampüste bulunan can dostlarına yeni bir hayat şansı yaratma açısından bugünün önemli bir gün olduğunu belirtti. Canlıya değer veren bir üniversite olduklarını kaydeden Prof. Dr. Osam, “Kampüsümüzün içerisinde can dostlarımızın sayısı oldukça yüksek ve onların da normal bir hayat sürmek için desteğe ihtiyacı vardır. Bu anlamda uzun yıllardan beridir KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’mızla birlikte yürüttüğümüz proje neticesinde daha iyi yaşamaları sağlanabilmektedir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Osam, bu önemli çalışmanın devamını sağlayan protokolün yenilenmesinin önem arz ettiğini ifade ederek, bu imkanı sağlamalarından dolayı Bakan Çavuşoğlu’na teşekkür etti. Prof. Dr. Osam, DAÜ’nün toplumsal sorumluluk bağlamında her konuda elinden geleni devletin resmi kurumları ile birlikte yürütmeye her zaman gayret edeceğinin de altını çizdi. Prof. Dr. Osam ayrıca, can dostlarının özel yerlerden satın alınması yerine barınaklardan veya üniversiteden temin edilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek Üniversite olarak can dostlarının satılmasına karşı olduklarını belirtti.  Prof. Dr. Osam, konuşmasında evcil hayvan sahibi olmak isteyen öğrenci veya kişilerin barınaklara veya Üniversiteye başvurmaları konusunda ricada bulundu.